woensdag 27 november 2013

Aannames: de dooddoeners tijdens het verkoopgesprek

Hoe vaak horen we mensen zeggen, of betrap je jezelf erop: “Ik neem aan dat…?” En 9 van de 10 keer is de aanname onjuist. Aannames zijn slecht voor verkopers. Wie aannames doet, loopt het risico zijn eigen (voor)oordelen te bevestigen.

We zitten nou eenmaal zo in elkaar dat niet iedereen het met iedereen eens is. En dat is misschien maar goed ook!

Als je aan een grote groep mensen vraagt: "Wie vind pretparken leuk?"

Dan zullen de antwoorden enorm variëren. Gemiddeld vinden 60 tot 70 procent pretparken leuk en gaan er graag heen, de andere 30 tot 40 procent besteed zijn vrije dag liever aan iets anders.

Het probleem is dat de liefhebbers zich moeilijk kunnen voorstellen dat er mensen zijn die dit niet leuk vinden (en vice versa natuurlijk). Ze nemen gewoon aan dat iedereen het leuk vindt om een hele dag in achtbanen te zitten.

Om te voorkomen dat de klik wegvaagt door een verkeerde aanname kun je het best zo openmogelijk het gesprek in gaan. Neem niets aan en vraag. Luister. Concentreer op de persoon waarmee je spreekt. Wat vindt hij leuk? Pas daar je aanbod op aan!

Zou je graag meer willen leren over hoe je open een gesprek in kunt gaan? En hoe je een klik kan maken met je gesprekspartner? Sense for Sales biedt tijdens verkooptrainingen van één dag effectieve handreikingen en vaardigheden om dit te realiseren. Neem contact met ons op voor meer informatie, bel 0252-221214.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten