woensdag 13 november 2013

Is sales nu wel of niet te leren?

Regelmatig krijgen we de vraag of verkooptechnieken wel of niet zijn aan te leren. Meestal wordt dat aangevuld met uitspraken zoals: ‘Bij hem zit verkopen in het bloed’ of ‘Een geboren verkoper’. 

Maar is het verkoopvak wel aan te leren? Voor veel andere disciplines zoals marketing, finance en hrm bestaan academische opleidingen. Voor het verkoopvak is dat enigszins beperkt. Natuurlijk zijn er voldoende cursussen en salestrainingen. 

Wat moet je eigenlijk kunnen als verkoper? Er zijn drie belangrijke kernaspecten, namelijk: 
  • Toon oprechte interesse in je gesprekspartner, luister ook echt en duik in zijn leefwereld (wees nieuwsgierig);
  • Stel goede, relevante en kritische vragen die ervoor zorgen dat je je  gesprekspartner uitdaagt om te reageren en er mee aan de slag te gaan;
  • Bouw het gesprek op aan de hand van de klantbehoeften en richt je op de voor de klant gewenste procesverbetering en oplossing én laat jouw unieke verkooppunten thuis.
Drie mooie ingrediënten voor de eerste stappen in de verkoop. Natuurlijk geldt ook hier: doen, trainen, doorzetten, evalueren. Discipline, gedegen vastlegging van klantgegevens, planning en focus zijn daarbij essentieel. En laat je niet afleiden door andere zaken. 

Verkopen is een vak. Verslapping merk je direct.

Wil jij ook het meer verkooptechnieken tips beginnen bij de eerste drie kernaspecten? Kijk op www.senseforsales.nl naar onze salestrainingen of bel ons op 0252-221214 en we duiken in de wondere wereld van nieuwe interessante klantcontacten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten